Het eerste weekend van november is traditiegetrouw de Nationale Natuurwerkdag. Zo ook dit jaar, op vrijdag 3 en zaterdag 4 november organiseert Landschapsbeheer Friesland wederom de natuurwerkdag. Op de website www.natuurwerkdag.nl kan je een klus vinden bij jou in de buurt. Met veel van deze klussen draag je bij aan het verbeteren van de biodiversiteit. In Ooststellingwerf zijn een viertal klussen te vinden. Waaronder bij een aantal initiatieven die eerder dit voorjaar een aanmoedingsbijdrage hebben ontvangen vanuit het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân. Obs Buttinga in Oosterwolde doet mee met haar schooltuinen. De school nodigt mensen uit mee te helpen met klussen zoals een nieuwe laag houtsnippers uitrijden in de moestuin, grassen verwijderen in de vlindertuin en het vervangen van houten constructies in het voedselbosje. Tijdens de lunch wordt er soep en broodjes aangeboden. Ook is er gelegenheid meer te weten te komen over het groene schoolplein dat binnenkort komt....
Projecten Landbouw
In de landbouw is men bezig met een fundamentele omslag naar een manier van produceren die ook op termijn vol te houden is. Het landelijke doel is dat de landbouw veel meer circulair wordt ingericht. Dit betekent dat er veel meer lokale, onderlinge samenwerking moet komen tussen diverse partijen. Dit begint met samenwerking tussen akkerbouwers en melkveehouders onderling. Maar ook is meer lokale samenwerking nodig tussen de agrariërs als producenten van voedsel en de partijen die er voor zorgen dat het geproduceerde voedsel bij de consument terecht komt.
Organiseren van lezingen en excursies
Een ander onderdeel van het Biodivers platform is om jaarlijks een aantal excursies of lezingen te organiseren voor geinteresseerden. Deze zijn terug te vinden in de agenda.
Fietsroute Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf
Eén van de opdrachten waar Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf bij betrokken is, is de ontwikkeling van een fietsroute door Ooststellingwerf langs biodiverse initiatieven. De fietsroutes vertellen het verhaal van het landschap en de biodiversiteit. Een verhaal van vroeger, toen en nu. Langs de route kunnen fietsers kenmerkende eigenschappen van het landschap en de lokale biodiversiteit ervaren. Ook wordt er kennisgemaakt met kansen die er zijn voor het herstellen van biodiversiteit én met initiatieven van diverse aard die met biodiversiteitsherstel aan de gang zijn.
Eendenkorven Wildbeheereenheid Midden-Ooststellingwerf
De WBE is partner van het Biodivers Cultuurland platform. Zij zetten jaarlijks rond de 60 eendenkorven uit in de omgeving van Elsloo, Langedijke en Makkinga.
Biodiversiteitstoren Stellingwerf College
Ook het Stellingwerf College tracht in haar onderwijs lessen aan te bieden gericht op leerlingen bekend te maken met het onderwerp biodiversiteit. De brugklassen gaan op excursie bij het Biosintrum onder leiding van een professional en gaan daarna aan de slag met het maken van een lade die in een biodiversiteitstoren komt. Deze biodiversiteitstoren wordt in opdracht van Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf gemaakt en zal in de loop van 2023 bij het Biosintrum komen te staan.
Nestkasten basisonderwijs
Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf werkt samen met Staatsbosbeheer en basisscholen om leerlingen een gastles aan te bieden met een boswachter, over vogels en waar samen netskastjes in elkaar gezet worden. Jaarlijks gaat de boswachter bij een aantal basisscholen langs in Ooststellingwerf.
Van Akker naar Bakker
Centraal in dit project staat de productie van de smaakvolle Weyerts Eygen broden. Dit wordt gedaan in een korte keten tussen boer – molenaar – bakker en de consument binnen een straal van 10 km. Deze nauwe samenwerking maakt het ook mogelijk om in te zetten op het versterken van een soortenrijk cultuurlandschap met vlinders, vogels en nieuwe landschapselementen. Landschapsherstel en het vergroten van de biodiversiteit is een essentieel onderdeel van dit project.