Verslag natuurklus Fochteloërveen

Natuurwerkdag Fochteloërveen

Zaterdag 5 november is onder enthousiaste begeleiding van Hans Oosterhaven, boswachter bij Natuurmonumenten, en Melissa Blaauw, leerling boswachter, is een groep van 12 personen, waarvan 5 kinderen, de Compagnonsbossen in Ravenswoud in gegaan om de handen uit de mouwen te steken. De deelnemers zijn na een ochtend hard werken in de prachtige ochtendzon, welverdiend huiswaarts gekeerd met meer kennis over biodiversiteitsherstel in het Compagnonsbos.

Het doel van deze activiteit was de bestrijding van exoten in de Compagnonsbossen van Ravenswoud. Er staat hier teveel Amerikaanse vogelkers (prunus). De Amerikaanse vogelkers is erg dominant en hierdoor krijgen andere boomsoorten geen kans meer om te verjongen. Op de lange termijn betekent dit een afname van de biodiversiteit omdat je nog maar één soort boom overhoudt. Elke soort boom trekt andere soorten aan, daardoor krijg je meer variatie en soorten insecten en vogels in het bos.

Deze activiteit werd georganiseerd in kader van de landelijke natuurwerkdag en dit geval was het een samenwerking tussen Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf en Natuurmonumenten.