Vogelhuisjes

Leerlingen maken nestkastjes met boswachter

Leerlingen maken nestkastjes met boswachter

Op obs de Trede in Haule en obs de Stelling in Makkinga hebben leerlingen van groep 5 tot en met 8 nestkastjes gemaakt. Dit hebben ze gedaan samen met boswachter Paula Swinkels van Staatsbosbeheer. Waar zij normaliter ook wel met klassen het bos in gaat, stond zij nu in de klas een gastles te geven.

Het ging over verschillende soorten vogels en hoe je bijvoorbeeld het mannetje en vrouwtje koolmees van elkaar kan onderscheiden. Dat is handig voor de kinderen om te weten, want de nestkastjes die ze hebben getimmerd zijn bestemd voor de koolmees. Zo hebben ze ook geleerd wat de beste plek is om deze nestkastjes op te hangen. Liefst in de buurt van een eikenboom, tussen 2 en 3 meter hoog, gericht op de ochtendzon en uit de wind. Het voedsel van de koolmees bestaat onder andere uit rupsen en dat komt goed uit, want iedereen is inmiddels wel bekend met de eikenprocessierups. De koolmees en andere vogelsoorten kunnen ons helpen deze plaag te bestrijden.

Deze activiteit is een initiatief van Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf in samenwerking met Staatsbosbeheer. Ieder jaar wordt een aantal basisscholen benaderd om mee te doen.