Eerste streekbrood uitgereikt door wethouder

Zaterdag 29 oktober 2022 kreeg wethouder Gerben But van gemeente Ooststellingwerf het eerste Weyerts Eygenbrood aangeboden door Cor Hofman van Nijstad De Echte Bakker. Hij sneed vervolgens de eerste snee brood af voor teler Karl Brouwer. Daarmee is de cirkel rond: het graan van de akker ging via de molen als meel naar de bakker en als brood weer terug naar de akker. Alles binnen een straal van 10 km. De pilot is geslaagd. Dit najaar zullen verschillende landschapselementen worden aangelegd op de akker ten behoeve van biodiversiteitsherstel. En volgend jaar begint de cirkel weer opnieuw. De ervaringen en verbeterpunten vanuit de pilot gaan daarin mee.

 

Nijstad De Echter Bakker hield op deze dag ook Open Dag. Klanten en geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen achter de schermen bij de bakker en konden kennismaken met alle betrokken partijen van het project. Behalve de akkerbouwer, de molenaar en de bakker is dat Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf en Landschapsbeheer Friesland die samen de biodiversiteit vertegenwoordigen. In de bakkerij kon je het nieuwe brood en nog heel veel andere lekkernijen proeven. In de winkel lagen de eerste Weyerts Eygenbroden. Ze gingen als ‘warme’ broodjes over de toonbank.

 

Meer informatie over het project is te vinden op www.vanakkernaarbakker.nl. Het project is ook te volgen op LinkedIn en Instagram @vanakkernaarbakker .