Brugklassen Stellingwerf College presenteren biodiversiteitstoren

Het Stellingwerf College bouwt een biodiversiteitstoren in opdracht van Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf. De biodiversiteitstoren is een hoge stellage gebouwd van natuurlijke materialen waar, voor zoveel mogelijk verschillende dieren nest- en schuilgelegenheid in is en in sommige gevallen ook voedsel. Het gaat net iets verder dan een insectenhotel omdat ook kleine vogels hier welkom in zijn en er aan de onderkant ruimte is voor egels.

De bedoeling is dat kinderen tijdens deze opdracht leren over biodiversiteit en dat ze nadenken over wat de verschillende dieren nodig hebben in hun leefgebied. Het vak waar ze dit voor doen is O & O, oftewel Onderzoek en Ontwerp. In september zijn de drie klassen op excursie geweest naar het terrein van het Biosintrum in Oosterwolde en zij hebben hier uitleg gekregen van Heilien Tonckens, zij is groenontwerper en tuin- en landschapsadviseur en betrokken bij de ontwikkelingen op het terrein van Biosintrum.

De drie brugklassen hebben verdeeld in groepjes allemaal een bak of lade gemaakt die in de toren geplaatst kan worden, of een vogelhokje die aan de toren gehangen kunnen worden. Waar de ene groep zich richt op bijen, heeft de andere zich gericht op zwaluwen en weer een andere groep geprobeerd een bak voor een egel te maken.

Afgelopen week hebben deze groepen hun resultaten gepresenteerd in de aanwezigheid van Agnes Dokter van Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf en hoveniers Jos van den Akker of Arjan Haaijema van Ecologisch Hoveniersbedrijf Jos van den Akker.

In de tweede helft van het schooljaar zal deze opdracht nogmaals uitgevoerd worden door drie andere klassen die O & O als vak hebben. De beste lades zullen dan een plek krijgen in de biodiversiteitstoren die in het voorjaar, of in ieder geval voor de zomer, geplaatst zal worden bij het Biosintrum.

biodiversiteitstoren